dinsdag 13 februari 2018

Bitcoin geen beleggingscategorie?

Bitcoin

Geen beleggingscategorie (aldus Rabobank Beleggingsvisie 2018)

Bitcoin is in razend tempo een fenomeen van formaat geworden. Sinds 2010 is de prijs van de bitcoin met een duizelingwekkende 33.000.000% gestegen, van $ 0,05 in 2010 naar $ 17.000 in 2017. En nog altijd is de munt razend populair. De bitcoin wordt door aanhangers gezien als de munt van de toekomst. Maar waarom is deze munt populair en heeft deze de potentie om uit te groeien tot een ware beleggingscategorie, zoals sommigen beweren?

Waarom populair?
De populariteit van de bitcoin kan niet los worden gezien van de Grote Financiële Crisis (GFC) in 2008 en de rol van de banken hierin. Als antwoord hierop is bitcoin bedacht: een digitale munt door en voor het volk, zonder tussenkomst van een centrale bank en commerciële banken. Deze munt is gebaseerd op de blockchain-technologie, een digitaal mechanisme om waarde over te dragen zonder een intermediair dat de transacties valideert. Transacties worden gevalideerd door een netwerk van ‘miners’ die middels complexe berekeningen transacties in ‘Blocks’ registeren in een decentraal grootboek. Dat grootboek bestaat uit een chain van Blocks (reeds gevalideerde transacties), vandaar de naam Blockchain. Als een transactie is goedgekeurd, wordt deze decentraal weggeschreven. Iedereen bezit een kopie van het grootboek. Sjoemelen met het grootboek is dan in theorie onmogelijk, vanwege het decentrale karakter. Kortom, er is een veilige manier om waarde over te dragen met een digitale munt, zonder tussenkomst van centrale en commerciële banken. Dat klinkt veel mensen als muziek in de oren.

Munt van de toekomst?

Maar heeft bitcoin de potentie om uit te groeien tot de munt van de toekomst? De munt heeft simpelweg te veel nadelen om als gemeenschappelijk betaalmiddel te kunnen fungeren. De koers van de bitcoin kan sterk schommelen. Dat maakt de bitcoin ongeschikt als rekeneenheid. Het economische verkeer werkt alleen als mensen geld kunnen gebruiken om de prijs van producten te vergelijken. Alleen dan kan men een juiste afweging maken met betrekking tot investeringen en consumptie. Verder is de munt te inefficiënt om te dienen als betaal- en oppotmiddel. Voor iedere nieuwe bitcoin is enorm veel energie nodig. Door het oplossen van complexe berekeningen in het netwerk van miners ontstaan bitcoins. Hoe meer partijen bitcoins minen, des te moeilijker de berekeningen worden. Hierdoor is steeds meer rekenkracht nodig, en dat betekent dat er steeds meer energie nodig is om het groeiend aantal serverparken te laten draaien. Die staan bovendien vanwege de energiekosten vaak op dubieuze plekken in de wereld, waar energie op milieuvervuilende wijze wordt opgewekt. Een munt die veel energie en tijd kost, leent zich niet goed als een betaalmiddel. Bovendien is de munt ook nog eens te volatiel. Wanneer een transactie is geplaatst, kan voordat die is gevalideerd al sprake zijn van een stijging of daling van enkele procenten. Betalen met credit cards is vele malen sneller en efficiënter. De bitcoin is ook nog eens te volatiel om te dienen als oppotmiddel. Hoewel er volgens het algoritme maar 21 miljoen bitcoins gemined kunnen worden, kan die limiet in de toekomst worden gewijzigd. Maar schaarste in een wereld waar bijna elke dag nieuwe digitale munten naar de markt worden gebracht, is geen echte schaarste. De munt is dus inefficiënt, te volatiel en eigenlijk helemaal niet schaars.


Is de bitcoin een beleggingscategorie?
Bitcoin is ook geen beleggingscategorie die een plaats verdient in een beleggingsportefeuille. Een beleggingscategorie moet aan drie voorwaarden voldoen. 1) Het moet op de lange termijn een risicopremie (of risicovrije rente) bieden die fundamenteel te rechtvaardigen is, 2) het moet niet sterk gecorreleerd zijn met bestaande categorieën en 3) de rendementsontwikkeling moet niet simpel nagebootst kunnen worden door een combinatie van aandelen en obligaties. Voorwaarde 2 en 3 gaan misschien wel op, maar de eerste voorwaarde is volstrekt niet van toepassing op de bitcoin. Er is geen enkele fundamentele reden om aan te nemen dat beleggers op de lange termijn een vergoeding krijgen voor het risico dat de bitcoin geeft. Het is een speculatieve belegging, die ook als zodanig moet worden gezien.   Geen opmerkingen:

Een reactie posten